در سلسله مقالات آموزش حسابداری طلا فروشی در پی آن هستیم که شما را به طور مختصر و مفید با مفاهیم حسابداری و حسابداری طلافروشی آشنا کنیم. این مقالات توسط کادر رسمی شرکت اشراق رایانه و متخصصان برنامه طلا و جواهر مسبح ماندگار تهیه و ارایه میشود.
در تمامی صنوف به حسابدار نیاز است. تا مدیران بتوانند بهترین تصمیمات را برای حرفه خود بگیرند و راه پیشرفت را برای موسسه خودشان راحت تر و صحیح تر انتخاب کنند.
در تمام صنوف، نداشتن حسابداری باعث اشتباه و اختلاف و تصمیمات اشتباه میشود. اما در صنف طلا و جواهر -بدلیل شناور بودن اطلاعات – نداشتن حسابدار می تواند اشتباهات را به فاجعه تبدیل کند.
آموزش حسابداری طلافروشی : تفاوت حسابداری طلا با دیگر صنوف
در حسابداری اصل بر پایه ثبات دارایی ، بدهی و سرمایه است. سود و زیان محاسبه میشود و در پایان دوره ، سود یا زیان به سرمایه اضافه یا از آن کسر میشود. و یا در سود و زیان اندوخته ذخیره می شود.
در حسابداری صنف طلا ، دارایی شناور براساس قیمت روز محاسبه می شود. به دلیل تهاتر یا معامله پایاپای طلا ، حساب بدهکاری و بستانکاری برای اشخاص بدست می آید. این ماندهها را نیز به صورت شناور و بر اساس قیمت روز محاسبه می کنند. بنابر این سرمایه در این صنف ثابت نیست. سرمایه در این صنف بر اساس قیمت روز و به صورت شناور محاسبه می شود. این امر باعث می شود سود و زیان حسابداری به صورت شناور درآید. و محاسبه آن بسیار پیچیده و خارج از توان بسیاری از اشخاص باشد.
آموزش حسابداری طلا : تاثیر شناور بودن قیمتها در سود
اگر فردی ۱۰۰ تومان داشته باشد و قیمت هر گرم طلا در بازار ۱۰ تومان باشد و این فرد ۱۰ گرم طلا با آن بخرد در صورتی که قیمت طلا در بازار به ۱۲ تومان برسد این شخص صاحب ۱۰ گرم طلا است که قیمت آن ۱۲۰تومان است. به این تغییر، تعدیل قیمت گفته میشود. در اینجا هنوز سودی حاصل نشده است اما در این مرحله ، دارایی و سرمایه فرد به صورت شناور به ۲۰ واحد افزایش یافته است.
حالا اگر این فرد با سود ، طلای خود را با قیمت ۱۲۸ تومان بفروشد، در قانون حسابداری این فرد ۲۸ تومان سود داشته است اما در صنف طلا این سود مورد تایید نیست. در این صنف، بر اساس قیمت روز، فقط ۸ تومان سود محاسبه می شود.
اما پیچیدگی این صنف به اینجا ختم نمی شود. درصورتی که بعد از فروش، قیمت هر گرم طلا به ۱۳تومان افزایش یابد، این فرد ۲ تومان زیان کرده است و دیگر نمی تواند ۱۰ گرم طلا را مجدد خریداری کند، برای اینکه فرد ما ۱۲۸ تومان دارد اما ۱۰ گرم طلا ۱۳۰تومان شده است.
آموزش حسابداری طلا فروشی : واحد های اندازه گیری صنف طلا و جواهر
صنف طلا و جواهر صنفی است باستانی و واحدهای اندازه گیری آن بسیار باستانی هستند.
- کوچکترین واحد اندازه گیری این صنف گندم است که برابر با ۰/۰۴۸ سوت گرم است
- واحد دیگر لپه است که برابر با ۲ گندم که برابربا ۰/۰۹۶ سوت گرم است
- واحد دیگر نخود است که برابر ۲ لپه یا ۴ گندم است که برابر با ۰/۱۹۲ سوت گرم است
- واحد دیگر قیراط است که براساس تخم یک گل انتخاب شدهاست و برابر ۰/۲ سوت گرم است
- واحد دیگر مثقال است که برابر با ۲۴ نخود است و برابربا ۴/۶۰۸۳ گرم است
- واحد دیگر اونس است که واحد قیمت گذاری جهانی طلا بوده و برابر با ۳۱/۱۰۳۴۳ گرم است
البته امروزه از واحدهای مثقال، گرم، قیراط و اونس استفاده می شود و واحدهای نخود، لپه و گندم منسوخ شده اند.
آموزش حسابداری طلافروشی : طلا ، خاصیت و معایب آن
خاصیت خنثی بودن طلا در مقابله با اسیدها و هوا باعث میشود تغییر حالت و رنگ ندهد. این مساله یکی از مهمترین خواص طلا است که باعث گرانبها بودن آن است. همچنین خاصیت چکش خوری بسیار بالایی که باعث شکل پذیر بودن آن و ساخت مصنوعات متفاوت می شود از جمله دلایل برتری طلا بر دیگر فلزا ت است.
بزرگترین عیب وایرادی که طلا دارد، نرم بودن بیش از اندازه طلا است که باعث میشود تا با کمترین فشار یا کوچک ترین ضربه تغییر شکل بدهد.
آموزش حسابداری طلافروشی : ساخت آلیاژ طلا
برای اینکه تغییر شکل اشکال ظریف را در طلا از بین ببریم، بهترین کار ترکیب فلز طلا با فلزات دیگر است و ازآنجا که طلا فلزی بسیار گرانبها است باید این کار با اصول ، قوانین و استاندارد خاص خود انجام شود. ترکیب فلز طلا با فلزات دیگر را عیار کردن می گویند. هرچه فلزات دیگر به طلا نسبت کمتری داشته باشند عیار طلا بالا تر و هرچه این نسبت بیشتر باشد، عیار طلا پایین تر می آید.
- هرچه عیار طلا بیشتر باشد فلز نرم تری داریم
- هرچه عیار طلا کمتر باشد فلز سخت تری داریم
آموزش حسابداری طلا فروشی : استاندارد باستانی عیار طلا
در عصر باستان عدد ۲۴ عدد قدرتمندی محسوب میشده است ، بنابراین عدد ۲۴ رابرای شمش خالص طلا استفاده می کردند.
برای عیار کردن طلا مانند شیرینی پزی، امروزه از ۲۴ پیمانه بهره میگیرند.
- اگر ۱۸ پیمانه طلای خالص را با ۶ پیمانه فلزات دیگر که جمع آنها به ۲۴ برسد را باهم ترکیب کنیم طلا ۱۸ عیار بدست می آوریم.
- اگر ۱۷ پیمانه طلای خالص را با ۷ پیمانه فلزات دیگر ترکیب کنیم طلای ۱۷ عیار بدست می آید.
- اگر ۹ پیمانه طلای خالص را با۱۳ پیمانه فلزات دیگر تریکب کنیم طلای ۹ عیار بدست می آوریم.
** توجه **
در قیمت گذاری عیار های مختلف طلا فقط ارزش فلز طلا محاسبه می شود و بهای فلزات دیگر اهمیتی در قیمت گذاری آن ندارد.
© تحقیق و پژوهش از محمد حسین خاتمیدوست